Jump to Recipe Print Recipe

Honingkoekjes

Knapperig, zoet en vol van smaak. Zin in heerlijk geurige en knapperige honingkoekjes? Dit recept combineert een boterig koekjesdeeg met een rijke vulling van amandelen, sesam en honing, verfijnd met kaneel en een vleugje oranjebloesemwater. De koekjes worden na het bakken royaal omhuld met warme honing en gegarneerd met amandelen, wat zorgt voor een perfecte balans tussen zoet, nootachtig en kruidig.

Deze koekjes zijn ideaal voor bij de koffie of thee, en dankzij hun luxe smaak en prachtige glans zijn ze ook perfect als feestelijke traktatie. Wil je indruk maken op je gasten of gewoon genieten van een huisgemaakte lekkernij? Dit recept is eenvoudig te volgen en geeft je koekjes die niet alleen heerlijk smaken, maar ook een prachtige glans krijgen door de honinglaag. Een onweerstaanbare zoete verwennerij!

Honingkoekjes
Honingkoekjes

Honingkoekjes

Als de honing is geoogst, krijgen de buren een potje en in overleg stellen we een datum vast voor het ‘honingfeest’. Een middag waarop we bij elkaar komen met van iedere buur eengerecht of versnapering waarin honing is verwerkt. Vorig jaar maakte ik onder andere deze honingkoekjes. Het recept – dat ze vond op internet - kreeg ik van Marja van der Veldt.
Course Snack

Equipment

  • Bakvorm 22cm

Ingredients
  

Koekjes deeg

  • 100 g Roomboter, ongezouten
  • 20 g Poedersuiker
  • 1 Ei
  • 250 g Bloem

Koekjes vulling

  • 350 g Amandelen
  • 50 g Sesamzaad
  • 75 g Roomboter, ongezouten
  • 75 g Honing
  • 15 ml Oranjebloesem water
  • 3 g Kaneel

Garnering

  • Amandelen
  • 300 g Honing

Instructions
 

  • Doe de roomboter samen met de poedersuiker in een diepe kom en mix samen. Voeg het ei toe en mix weer goed. Voeg de bloem toe en kneed tot een geheel.
  • Doe de amandelen in een hakmolen en maal ze niet al te fijn. Doe de amandelen, sesamzaad,roomboter, honing, oranjebloesemwater en kaneel in een diepe kom. Meng goed.
  • Verdeel het deeg in twee stukken (200 gram per stuk).
  • Rol elk deel deeg uit tot een lap en snijd tot een rechthoek van 30 bij 20 cm. Gebruik eenpizzasnijder. Herhaal deze stap met het overige deeg.
  • Leg het deeg in een bakvorm. Verdeel het notenmengsel bovenop het deeg. Schep het notenmengsel erop en verdeel gelijkmatig. Bedek het notenmengsel met het overige deeg.
  • Snijd met een scherp mes het koekjesdeeg in blokjes. Leg op elk blokje een amandel.
  • Leg de amandelplaatkoek in een voorverwarmde oven op 175 graden voor 30-35 minuten oftot de koek mooi goudbruin kleurt. Spuit de koude honing er direct op zodra het uit de ovenkomt. Laat het een paar uur intrekken. Het liefst een hele nacht.
Keyword bakken, gebak, koekje, zoet