Jump to Recipe Print Recipe

Risotto met Daslook

Risotto met daslook is een frisse, seizoensgebonden twist op de klassieke Italiaanse maaltijd. De combinatie van prei, erwten, wilde knoflook en citroen geeft de risotto een lichte, hartige smaak die perfect past bij de lente. De wilde knoflook voegt een subtiele, knoflookachtige diepte toe, terwijl de citroen het gerecht een frisse, opwekkende kick geeft. Door de toevoeging van mint krijgt de risotto een extra verrassend element dat het geheel helemaal afmaakt.

Wat deze risotto nog specialer maakt, is de knapperige Prosciutto di Parma. De prosciutto wordt langzaam geroosterd in de oven totdat het een krokante, zoute textuur krijgt die een heerlijk contrast biedt met de romige risotto. Het zoutige van de prosciutto vormt een perfecte balans met de frisse smaken van de groenten en kruiden.

Deze risotto is niet alleen een smaakvolle maaltijd, maar ook een echt comfortfood voor het voorjaar. Het is eenvoudig te maken, met ingrediënten die je vaak al in huis hebt, en brengt de smaken van het seizoen op een elegante manier samen. Voor meer heerlijke recepten zoals deze, kun je een kijkje nemen op de website van A Pinch of Saffron, waar je nog veel meer inspiratie vindt voor smakelijke, seizoensgebonden gerechten.

Prei, Erwten, Wilde Knoflook en Citroen Risotto met Knapperige Prosciutto di Parma

Saffron
Deze risotto met wilde knoflook is een heerlijke, lenteachtige twist op de klassieke versie. De zachte, knoflooksmaak van wilde knoflook geeft de romige risotto een frisse, hartige smaak – perfect voor een lichte maaltijd.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 45 minutes
Course diner, hoofdgerecht, lunch
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingredients
  

  • 300 g risotto
  • 1 el olijfolie
  • 1-2 sjalotten fijn gesneden
  • 1 grote prei fijn gesneden
  • 100 ml witte wijn
  • 1.5 l groenten of kippen bouillon
  • 150 g bevoren doperwten
  • 50 g parmezaanse kaas vers geraspt
  • zest van 1 citroen
  • grote handvol daslook
  • klein handje munt blaadjes fijn gesneden, optioneel

Om te serveren

  • 8 plakhes prosciutto di Parma
  • citroensap naar smaak

Instructions
 

De knapperige Prosciutto di Parma

  • Verwarm de oven voor op 110°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de hamplakken over de plaat, zodat ze elkaar niet overlappen.
  • Bak de prosciutto in de oven voor 1 uur totdat deze knapperig is.
  • Laat de prosciutto snel uitlekken op wat keukenpapier om overtollig vet te absorberen.

De risotto

  • Verwarm de bouillon in een pan, zodat deze klaar is voor gebruik wanneer nodig. Het geheim voor een goede risotto is hete bouillon!
  • Verwarm de olijfolie en boter in een grote sauspan en voeg de sjalotten, selderij, prei en een snufje zout toe.
  • Fruit de groenten op middelhoog vuur totdat ze zacht zijn, ongeveer 3 minuten, en voeg dan de knoflook toe.
  • Fruit de knoflook 10 minuten op laag tot middelhoog vuur. Laat de knoflook niet bruin worden, maar kook het langzaam (zie opmerkingen).
  • Voeg de risottorijst toe en roer zodat de rijst goed bedekt is met olie. Laat het 1-2 minuten fruiten.
  • Blus de pan af met de wijn en schraap de smaakvolle resten van de bodem van de pan. Laat het 1-2 minuten pruttelen zodat de alcohol kan verdampen.
  • Voeg een lepel hete bouillon toe aan de rijst en roer, laat het pruttelen op middelhoog vuur totdat al de vloeistof is opgenomen.
  • Herhaal dit proces totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is, dit duurt ongeveer 25 minuten. Als de risotto te dik wordt, voeg dan af en toe een drupje water toe om de gewenste consistentie te krijgen, ik voegde ongeveer een kopje water toe.
  • Voeg de laatste 5 minuten de citroenschil, erwten en wilde knoflook (indien gebruikt) toe en kook langzaam totdat de wilde knoflook is verwelkt en de erwten doorgewarmd zijn.
  • Voeg vlak voor het serveren de muntblaadjes, Parmezaanse kaas en citroenschil toe. Meng goed totdat de muntblaadjes zijn verwelkt.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout. Serveer met een scheutje olijfolie en een beetje citroensap.
Keyword lente, pasta, voorjaar