Jump to Recipe Print Recipe

Ingelegde Daslook Knoppen

In het voorjaar kleurt de bodem van het bos en het Bijenpark prachtig frisgroen door de opkomst van daslook, ook wel wilde knoflook genoemd. Hoewel de geur – een kruising tussen ui en knoflook – niet iedereen aanspreekt, is het een teken dat deze eetbare lentebode weer volop aanwezig is. Daslook groeit in grote groepen en vormt een prachtig tapijt van lange bladeren en later witte bloemen. Zowel de bladeren als de bloemknoppen zijn eetbaar en zitten boordevol gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.

De nog gesloten bloemknoppen zijn bijzonder geschikt om in te leggen. Ze zijn op hun best nét voordat ze opengaan en veranderen na het inmaken in een heerlijk fris-pittige lekkernij. Ingelegde daslookknoppen doen qua smaak denken aan kappertjes of augurkjes, en zijn op allerlei manieren te gebruiken: bij een kaasplankje, op een boterham met oude kaas, door een salade of als smaakmaker bij warme gerechten.

Door zelf daslook te oogsten en in te maken, haal je een stukje voorjaar in huis. Let bij het plukken wel goed op – daslook lijkt op enkele giftige planten. Met een beetje zorg en aandacht heb je in no-time een potje vol wilde, lokale smaak.

Ingelegde daslook knoppen
Ingelegde daslook knoppen

Ingelegde daslook knoppen

Ontdek de smaak van het voorjaar met deze ingelegde daslookknoppen. Een verrassende, pittige delicatesse die perfect past bij salades, kaasplankjes of als smaakmaker in gerechten. Simpel, puur en heerlijk!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 10 minutes
Course Side Dish, Snack
Servings 1 klein potje (250 ml)

Ingredients
  

  • 100 ml water
  • 100 ml bio natuur azijn
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 1 laurierblad
  • 1 tl koriander zaad hele zaden, niet gemalen
  • 1 gedroogd pepertje
  • 4 piment korrels
  • 4 jenever bessen
  • 1 tl mosterd zaad

Instructions
 

  • Was de knoppen van de bloemen goed af en vul een potje tot aan de rand helemaal vol met de bloem knoppen
  • In een klein steelpannetje breng water, azijn, suiker en zout aan de kook. Roer goed door elkaar totdat zout en suiker goed zijn opgelost.
  • Voeg de rest van de ingrediënten hier aan toe en laat 1 minuut meekoken.
  • Gebruik een zeefje en giet de mengsel direct bovenop de bloemknoppen (de kruiden doe je niet in het potje).
  • Potje direct dicht draaien en vervolgens op de kop 5 minuten laten afkoelen.
  • Laat de knoppen minstens een week rusten in de koelkast voordat je ze eet. Deze knoppen zijn ongeopend 3 maanden houdbaar in de koelkast, na openen, binnen een maand eten.
  • Gebruik de ingelegde knoppen in salades, als garnituur over dips, als onderdeel van een borrel plank.
Keyword easy, healthy, lente, makkelijk, snel, voorjaar