In het voorjaar kleurt de bodem van het bos en het Bijenpark prachtig frisgroen door de opkomst van daslook, ook wel wilde knoflook genoemd. Hoewel de geur – een kruising tussen ui en knoflook – niet iedereen aanspreekt, is het een teken dat deze eetbare lentebode weer volop aanwezig is. Daslook groeit in grote groepen en vormt een prachtig tapijt van lange bladeren en later witte bloemen. Zowel de bladeren als de bloemknoppen zijn eetbaar en zitten boordevol gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
De nog gesloten bloemknoppen zijn bijzonder geschikt om in te leggen. Ze zijn op hun best nét voordat ze opengaan en veranderen na het inmaken in een heerlijk fris-pittige lekkernij. Ingelegde daslookknoppen doen qua smaak denken aan kappertjes of augurkjes, en zijn op allerlei manieren te gebruiken: bij een kaasplankje, op een boterham met oude kaas, door een salade of als smaakmaker bij warme gerechten.
Door zelf daslook te oogsten en in te maken, haal je een stukje voorjaar in huis. Let bij het plukken wel goed op – daslook lijkt op enkele giftige planten. Met een beetje zorg en aandacht heb je in no-time een potje vol wilde, lokale smaak.
Copyright © 2022. All rights reserved.